phpMyAdmin instalacija na Linuxu (Ubuntu 18.04)


phpMyAdmin instalacija na Linuxu (Ubuntu 18.04)

Uvod

Brzo korak-po korak uputstvo –  phpMyAdmin instalacija na Linuxu (Ubuntu 18.04). phpMyAdmin je besplatna softverska alatka napisana u PHP-u, namenjena za rukovanje MySQL administracijom na Web-u i podržava širok spektar operacija. Često korišćene operacije (upravljanje bazama podataka, tabelama, kolonama, relacijama, indexima, korsnicima, dozvolama, itd.) se mogu izvršavati putem korisničkog interfejsa, ali isto tako i kroz direktno izvršavanje bilo kog SQL izraza.

Pre nego što počnete, ukoliko već niste, instalirajte MySQL server ili MariaDB.

Korak 1:  phpMyAdmin instalacija na Linuxu

Ubuntu distribucije sa APT-om (Advanced Packaging Tool) nude jednostavan način za instalaciju:

sudo apt install phpmyadmin

Takođe, pre ove linije možete ažurirati paket repozitorijuma: sudo apt update .

Veličina phpMyAdmin-a iznosi oko 80MB. Od vas će biti zatraženo da odaberete HTTP server (Apache2, lighttpd).

phpMyAdmin instalacija na Linuxu webserver

Izaberite onaj koji imate pritiskom tastera SPACE (ili nijedan ukoliko imate NGINX – pogledaj 1b). Nakon završetka pritisnite taster ENTER.

phpMyAdmin instalacija na Linuxu automatic

Kako bismo ubrzali stvari, ovde ćemo odabrati Yes. Možete izabrati No i stvari podesiti ručno. Nakon toga biće zatražena phpMyAdmin korisnička lozinka:

phpMyAdmin instalacija na Linuxu pass

Gotovo. Možete url phpMyAdmin kontrolnog panela:

http(s)://SERVER/phpmyadmin

U zavisnosti od vašeg MySQL setup-a, mogu biti potrebna neka dodatna podešavanja. Sada možete pokušati da se prijavite uz pomoć lozinke koju ste postavili i korisničkog imena =  phpmyadmin.

 

Postoji mala razlika u koracima podešavanja između Apache/httpd-a i Nginx-a.

1a: phpMyAdmin konfiguracija na Apache/httpd serveru

U koraku kada treba da odaberete web server, jednostavno izaberite Apache2 i sve bi automatski trebalo da se konfiguriše.

1b: phpMyAdmin kongiguracija na NGINX serveru

U slučaju da imate NGINX web server, u koraku kada treba da odaberete web server nemojte odabrati ništa. Ostavite prazno. Na kraju napravite soft link unutar web foldera ka phpmyadmin-u .

sudo ln -s /usr/share/phpmyadmin /usr/share/nginx/html

Zaključak

To je to. U suštini, sve je spremno. Ono na šta bi trebalo da se obrati pažnja jeste sigurnost. Izmenite phpMyAdmin putanju, odaberite dobraMySQL korisnička imena i jake lozinke, udaljeni pristup ograničite samo na root korisnike, itd. U svakom trenutku možete proveriti trenutne ranjivosti (CVE – Common Vulnerabilities and Exposures) na izvorima kao što su CVEDetails / MITRE CVE ili phpMyAdmin security.  Potrudite se da sve bude up-to-date kako biste izbegli potencijalne probleme sa neželjenim gostima. S obzirom na to da većinu phpMyAdmin ranjivosti podrazumevaju CSRF/XSRF i XSS, pažljivo koračajte…